2,5 KG SKALAD OCH TUNT SKIVAD POTATIS ( FAST POTATIS SORT )
4 – 5 PRESSADE VITLÖKSKLYFTOR
100 G SMÄLT SMÖR
6 ÄGGULOR
8 DL CREME FRAICHE
700 G FRYST ELLER FÄRSK HACKAD SPENAT
500 G RIVEN LAGRAD OST
2 -3 DL HACKADE FÄRSKA ÖRTER
1 TSK RIVEN MUSKOT
1 TSK CAYENNEPEPPAR
SALT OCH PEPPAR
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER
BLANDA VITLÖKEN MED DET SMÄLTA SMÖRET
SMÖRJ EN LÅNGPANNA
VISPA IHOP ÄGGULOR OCH CREME FRAICHE
RÖR NER SPENATEN OCH NÄSTAN ALL OSTEN
TILLSÄTT DET MESTA AV ÖRTERNA, MUSKOT OCH CAYENNEPEPPAR
SMAKA AV MED SALT OCH PEPPAR
TÄCK LÅNGPANNANS BOTTEN MED ETT LAGER POTATIS
BRED UT ETT LAGER AV SPENATBLANDNINGEN
FORTSÄTT VARVA POTATIS OCH SPENAT OCH AVSLUTA MED POTATIS
TRYCK IHOP TILL EN FAST KAKA
STRÖ ÖVER RESTEN AV OSTEN OCH DE HACKADE ÖRTERNA
TÄCK LÅNGPANNAN MED ALUMINIUMFOLIÈ
GRÄDDA MITT I UGNEN I DRYGT 1 TIMME ELLER TILLS POTATISEN KÄNNS MJUKA
TAG BORT FOLIÈN DE SISTA 15 MINUTERNA SÅ ATT POTATISGRATÄNGEN FÅR FIN FÄRG
GRATÄNGEN KAN GÖRAS NÅGRA DAGAR INNAN
PÅ FESTDAGEN
STÄLL LÅNGPANNAN I RUMSTEMPERATUR MED FOLIÈN KVAR I NÅGRA TIMMAR INNA DEN SKA VÄRMAS
VÄRM SEDAN POTATISGRATÄNGEN I 175 GRADER I CA 30 – 40 MINUTER
TAG UT 12 RUNDLAR AV POTATIS GRATÄNGEN MED HJÄLP AV EN BURK ELLER SKÅL 8 – 9 CM I DIAMETER